Logga Metoouppropen

Vittnesmålen

#tystnadtagning

illustration vittnesmål
illustration vittnesmål

Vittnesmålen

#tystnadtagning

Framställning
0
Signaturer
0

Exempel på vittnesmål

Repetition. På den stora scenen. Första veckan. Hela ensemblen. Det manliga geniet drar ett skämt inför alla och helt plötsligt tar han ett stenhårt grepp runt mitt bröst. Jag blir så chockad att jag innan jag hinner tänka, skriker ”Vad gör du?” Han håller kvar handen hårt runt bröstet. Ignorerar mig. Tiden står still. Alla tittar. Jag ser de andras ögon vidgas och hur deras ansikten rodnar. Tänker att snart gör någon något. Men total tystnad. Manliga och kvinnliga skådespelare som jag länge beundrat och vissa som dessutom är mina nära vänner. Ingen säger något. Någonsin. Kvar är skammen i min kropp. Sedan fick jag under spelperioden ta emot flera utskällningar av honom. Blev kallad allt möjligt nedsättande inför de andra. Försökte tala med honom, trodde att jag kunde ta det med honom direkt istället för att gå till producenten. Det kändes som jag nådde fram men en tid efter att vi slutat jobba fick min agent höra från producenterna att jag inte var aktuell för framtida jobb eftersom: ”Det tydligen var något mellan henne och mr X som inte riktigt funkade”.

#tystnadtagning

”En inspicient på teatern jag jobbar på tog mod till sig, gick till teaterchefen och berättade vad den manlige högaktade skådespelaren utsatte sin ensemble för i form av mobbning, hot om våld och så vidare. Han kom tillbaka glad och varm efter mötet, äntligen hade han blivit lyssnad på. Dagen efter tillkännagav teaterchefen att skådespelaren skulle bli tilldelad O’Neill-stipendiet. Det gick ett halvår, sen sa inspicienten upp sig.”

#tystnadtagning

Omnämnt i media

Uppropet #tystnadtagning: ”Han tog stryptag, sa att jag gör skit och han gör konst”

Vill du berätta om din upplevelse?

Meddela oss vilket upprop du vill tillhöra, så kopplar vi ihop dig med en representant från det uppropet och som kan ta emot ditt vittnesmål.

Filmer på vittnesmål

Kommer snart.