Logga Metoouppropen
Orange Square

Kraftsamlingen

Metoodagen

Med jämställdhet i fokus är Metoodagen fylld av ögonöppnare, frustration och hopp.

Metoorörelsen uppmärksammans 15 oktober varje år. Det är datumet för när #Metoo började spridas på sociala medier världen över 2017. Föreningen Samordningen Metoouppropen vill hålla samtalen kring mäns våld mot kvinnor levande och anordnar därför Metoodagen i egen regi. En dag fylld av samtal, kunskapsspridande, inspiration och kraftsamlande.

Kraftsamlingen

Metoodagen

Med jämställdhet i fokus är Metoo-dagen fylld av ögonöppnare, frustration och hopp.

Metoorörelsen uppmärksammans 15 oktober varje år. Det är datumet för när #Metoo började spridas på sociala medier världen över 2017. Föreningen Samordningen Metoouppropen vill hålla samtalen kring mäns våld mot kvinnor levande och anordnar därför Metoodagen i egen regi. En dag fylld av samtal, kunskapsspridande, inspiration och kraftsamlande.

Tidigare arrangemang

Alla programpunkter den 12 november mellan klockan 10.00-17.00 är kostnadsfria och kräver ingen biljett. För biljetter till filmvisning och klubb – se respektive programpunkt.

Du kan även titta på sändningen här:

 

  • Arrangemanget ”c/o Väven #metoo 2022” arrangeras av Umeå kommuns kulturförvaltning, Kvinnohistoriskt museum och Samordningen Metoouppropen. Samarbetspartners är Umeå Teaterförening, Folkets Bio Umeå, Fika, Kulturbageriet och U&Me. Med stöd av IF Metall och Länsstyrelsen Västerbotten.


SAMMANFATTAT PROGRAM:

10.30–10.50 Öppen visning #metoo-utställning

11.00–12.00 Våra mödrar

11.00–16.00 Jämsides – utställning

11.00–16.00 Marknad

12.00–12.20 Öppen visning #metoo-utställning

12.30–13.20 Vad är det som händer egentligen?

13.30–14.30 Ett Norrland i utveckling där kvinnors kroppar utnyttjas

14.00–14.20 Visning – kultur för seniorer #metoo-utställning

14.00–14.45 Författarsamtal

15.00–16.00 Vad är jämställdhet och hur når vi dit?

17.00–17.20 Öppen visning #metoo-utställning

18.00–20.00 Prima Facie–filmvisning

21.00–02.00 Klubb Vrål! 

 

FULLSTÄNDIGT PROGRAM:

Våra förmödrar – Så lades grunden till nutidens kvinnokamp

Tid: 11.00-12.00

Lokal: Vävenscenen, plan 1

Vore det inte för 1970- och 1980-talets kvinnorörelse skulle sexköpslagen, samtyckeslagen, Metoo och andra kliv mot jämställdhet förmodligen inte ägt rum. Hanna Olsson var huvudsekreterare i statliga utredningen om prostitution 1977–1980, författare, handledare samt hedersdoktor vid Umeå universitet. Gudrun Nordborg är jurist, feministisk aktivist, hedersdoktor vid Umeå universitet och sedan 2020 riksdagsledamot (V). Tillsammans har de över hundra års kvinnokamp bakom sig – och de är inte färdiga ännu.

Moderator är Johanna Lindqvist, #deadline, ledamot i Samordningen Metoouppropen och frilansjournalist.

 

Vad är det som händer egentligen? – Så har Metoouppropen skapat förändring

Tid: 12.30–13.20

Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Denise Cresso från funktionshindrades #slutvillkorat, Maria Larsson från polisens #nödvärn och Annica Ramström från arkeologernas #utgrävningpågår berättar om kampen för jämställdhet och hur de fått saker att förändras inom sina områden.

Moderator är Anna Velander Gisslén, #metoobackstage, ordförande i Samordningen Metoouppropen och hållbarhetsstrateg.

 

Ett Norrland i utveckling där kvinnors kroppar utnyttjas

Exploateringen av människor pågår i skuggan av klimatomställningen

Tid: 13.30–14.30

Lokal: Vävenscenen, plan 1

Det finns farhågor om att industrins etablering i norra Sverige för med sig prostitution och arbetsexploatering. Med förebyggande arbete och medvetandegörande ska detta motarbetas.

I ett ögonöppnande samtal deltar Tomas Nyberg, polis med erfarenhet av arbete mot prostitution, Eva Norlin, Länsstyrelsens regionkoordinator mot prostitution och människohandel samt Carola Andersson, ordförande IF Metall Mitt i Norrland.

Moderator är Merly Åsbogård, tidigare engagerad i uppropet #intedinhora, statsvetare, @viskansviol.

Programpunkten görs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten.

Programpunkten inleds med ett framträdande av Ida Boija

Ida Boija, Umeåmusikern från Örnsköldsvik, sjunger så att det går rakt in i hjärtat. Hennes musik berör ämnen som orättvisor och utanförskap, ofta sprungna ur egna erfarenheter. I höst kommer en ny singel och i vår släpper hon sin första fullängdsplatta.

 

Djävulsgreppet

Författarsamtal med Lina Wolff

Tid: 14.00–14.45

Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Högaktuella författaren Lina Wolff medverkar via länk, i ett samtal om våld, kön, skrivande och den hyllade romanen Djävulsgreppet.


Vad är jämställdhet och hur når vi dit?

Hur kan vi nå jämställdhet när ordet betyder olika saker för olika människor?

Tid: 15.00–16.00

Lokal: Vävenscenen, plan 1

Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder, men ändå räknas kvinnor som en minoritetsgrupp. Kvinnor tjänar mindre, leder det obetalda hemarbetet och mäns våld mot kvinnor är ett pågående samhällsproblem. Hur kan Sverige bli jämställt på riktigt, och vad krävs för att vi ska nå dit?

Medverkande är Lina Stenberg, #imaktenskorridorer, skribent och författare, Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, Karlstads universitet och Jennie Bacchus Hertzman, Kantar Public, initiativtagare till Trakasseribarometern, en Sifo-undersökning om utsattheten på svensk arbetsmarknad efter #metoo.

Moderator är Lovisa Arvidsson, skribent och tjänstledig politisk redaktör Länstidningen Östersund.

Programpunkten genomförs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten

Programpunkten inleds med ett framträdande av MÄKT.

Mäkt är Umeåkvartetten som med sina texter gör musik av kvinnokamp, Metoo och systerskap. 2019 var de med och invigde konstverket Listen på Rådhustorget. Genom sin vispop sprider de kampkänsla och 2020 kom bandets första platta.

 

Marknad

Tid: 11.00–16.00

Lokal: Öppna Foajén, plan 1

Välkommen till ett sammelsurium av röster, samtal och kreativitet. Möt några av våra viktigaste organisationer, passa på att ställa frågor och få mer information från bland andra IF Metall, Kvinno- (– och tjej) jouren i Umeå, Kvinnostrejk Umeå/ – Stäng inte Asta, MÄN, med flera. Ett flertal lokala kreatörer finns på plats med konst och hantverk.


Utställning: Jämsides

Tid: 10.00–16.00

Lokal: Kommunhörnan, plan 3

2021 var det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Med anledning av detta fick kommunfullmäktige i Umeå en ny ordförandeklubba förra året. Ordförandeklubban är formgiven av konstnären Gunilla Samberg. Klubban, som heter JÄMSIDES, uppmärksammar kvinnors kamp för självständighet, frigörelse och lika medborgerliga rättigheter.

Kommunfullmäktige fick även vepor illustrerade av Maria Persson. Hon har gestaltat fyra kvinnliga förebilder i politiken; Helena Ljungberg, Anna Grönfeldt, Ragnhild Sandström och Margot Wikström.

Kom och se veporna och klubban som visas i Vävens kulturreception under två veckor.

 

Utställning #metoo

Tid: 10.00–18.00

Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

#metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg.

Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse, av många kallad en revolution! Det här är en utställning om den rörelsen – men också om framtiden.

 

Filmvisning: Prima Facie
Tid: 18.00–20.00

Lokal: Folkets Bio, plan 4

Biljetter köps via Folkets Bio.

Jodie Comer gör sin West End-debut i den brittiska premiären av Suzie Millers prisvinnande pjäs. Tessa är en ung, briljant advokat. Hon har arbetat sig upp från arbetarklassen för att hamna i en miljö hon styr över; där hon försvarar, korsförhör och vinner. Men en oväntad händelse tvingar henne att konfronteras med linjerna där bevisbörda, moral och lagens patriarkala makt går isär.

I Prima Facie krockar känslor och erfarenhet med spelets regler. Justin Martin regisserar denna tour de force-soloinsats från Comer, fångad live från den intima Harold Pinter Theatre i Londons West End.

 

Klubb Vrål!

Tid: 21.00–02.00

Lokal: Västra Strandgatan 8D
Urpremiär för Klubb Vrål! Varmt välkomna till en helt ny version av Vävenscenen, ingång från Västra Strandgatan 8D. Det blir en helkväll med grymma DJs, livemusik och peppig stämning.

Åldersgräns 18 år. Biljetter via Tickster.com

 

PROGRAM:

11.00–11.45 VÄLKOMMEN TILL #METOOUPPROPEN

– Vittnesmål: Läsningar av konferenciererna Sara Zommorodi, Banesa Martinez och Anna Velander Gisslén

– Välkomsthälsning: av Gitte Ørskou, överintendent, Moderna Museet och Anne Sörman, ordförande i Föreningen Samordningen Metoouppropen

– Sång av Derya Tezcan

– #metoo 1967 till 2017. Det personliga blir politiskt: Föredrag av Ninni Carlsson, våldsforskare, Göteborgs universitet, #orosanmälan

– ”Skägg” av Alma Kirlic

 

12.00–12.45 VAD KAN FORSKNINGEN LÄRA OSS?

Hur utvecklades #metoo-aktivismen i Sverige? Vilka strategier fanns? Hur har samspelet sett ut mellan de olika uppropen, sociala och traditionella medier samt med andra opinionsbildande initiativ?

Medverkande: Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap, Stockholms universitet och Karin Hansson, docent i data- och systemvetenskap, Stockholms universitet, som deltagit i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om metoo-aktivism i Sverige.

Samtalet leds av Lisa Salmonsson, sociolog, #akademikeruppropet.

 

13.45–14.30 ATT MOTVERKA SEXUELLA TRAKASSERIER PÅ JOBBET

Kan vi känna oss trygga på jobbet? Vilka metoder finns för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Är lagstiftningen effektiv? Finns det gemensamma lärdomar mellan olika branscher? Exempel bland annat från handeln och sjöfarten.

Medverkande: Maria Karlsson, #obekvämarbetstid samt styrelseledamot i #Metoouppropen, Linda Palmetzhofer, ordförande i fackförbundet Handelsanställdas Förbund, Cajsa Jersler Fransson, #lättaankar, projektet Vågrätt, Cecilia Österman, arbetsmiljöforskare Linnéuniversitetet och Erik Froste, chef för Färjerederiet.

Samtalet leds av Eva Nikell, journalist, kvinnorättsaktivist och folkbildare.

 

14.45–15.30 SEXUELLA KRÄNKNINGAR I HELIGA RUM

Innebär det något särskilt att bli kränkt och utsatt för övergrepp i ett religiöst sammanhang? Varför tar det så lång tid att bryta en tystnadskultur? Vad gör kyrkans ansvariga för att motverka sexuella kränkningar och hur kan begrepp som skam, försoning och heder (miss)förstås?

Medverkande: Karin Ingridsdotter, pastor, initiativtagare #sanningenskallgöraerfria, Helena Enoksson, psykoterapeut och lärare i själavård, Anne Sörman, präst och aktivist i #Vardeljus, Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift och Hanna Stenström feministteolog.

Samtalet leds av Sandra Signarsdotter, ordförande Föreningen prästvigda kvinnor. Seminariet arrangeras med stöd av Föreningen för prästvigda kvinnor.

 

15.45–16.30 DEN OJÄMLIKA RÄTTEN

Finns det ett före och ett efter #metoo i arbetet mot sexuellt våld? En samtyckeslag hade diskuterats länge, men kom snabbare på plats tack vare #metoo-rörelsens opinionsbildning. Men de flesta domar som fallit till följd av #metoo har varit förtalsdomar mot kvinnor som vittnat i slutna rum. Hur kan vi förstå det? Vilket handlingsutrymme och möjligheter till upprättelse har olika grupper av våldsutsatta? Vad gäller exempelvis i väntan på uppehållstillstånd och medborgarskap? Vilka möjligheter till behandling efter sexuellt våld finns idag och vad behöver förändras?

Medverkande: Jenny Westerstrand, våldsforskare och ordförande för Roks, (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) Gita Rajan, läkare och verksamhetsledare Wonsa och Debbie Nûjen, advokat och utbildare.

Samtalet leds av Linnéa Bruno, våldsforskare, #akademiuppropet.

 

16.45–17.30  #METOO OCH FRAMTIDEN

Vad har vi lärt oss av #metoo? Hur går vi vidare? Vilka steg behöver vi ta härnäst för att uppnå ett samhälle fritt från sexuella trakasserier och sexuellt våld?

Medverkande: Ninni Carlsson, våldsforskare, Johanna Lindquist #deadline och Förtalskassan, och Bernardita Nuñez från Terrafem samtalar och blickar framåt.

Samtalet leds av Caroline Snellman, styrelseledamot i Samordningen Metoouppropen, #medvilkenrätt.

– Sång av Derya Tezcan

– ”Jag kommer ifrån, jag har en dröm” av Alma Kirlic.